Bildet viser Antex eco 800.

Banebrytende ny nålefilt kan gi store besparelser

Den nye nålefilten ANTEX ECO 800 PTFE har 40 prosent lavere friksjon målt mot konvensjonell nålefilt. Den lavere friksjonsmotstanden i rullen kan gi opptil 20 prosent energibesparelse på rullemotoren. Det er bra for vaskeriet og det er bra klimaet

– Sett i lys av bærekraftfokuset norske bedrifter har, vil både strømbesparelse og lengre levetid på maskinparken være viktige elementer for en riktig bærekraftstrategi, sier salgs- og markedssjef Peter Fekete i Tekstilservice.

– ANTEX ECO 800 PTFE vil gi vaskeriene mulighet til å spare strøm. I tillegg vil vi i Tekstilservice også anbefale å rette fokuset inn på vedlikehold og hyppig service, for å opprettholde lengre levetid på utstyret. Tekstilservice leverer kvalitetsprodukter for drift og vedlikehold av rullene. High-power produktene vi leverer sikrer kunden optimal drift, lengre driftstid og enklere vedlikehold. Disse tiltakene vil kunne gi store besparelser på bunnlinjen, legger Fekete til.

20 prosent energibesparelse

Det er det tyske industrivaskerikonsernet Andresen Bargteheide har utviklet den nye nålefilten ANTEEX ECO 800 PTFE. Nøytrale tester gjort av tyske Application Lab, Weber & Leucht, viser i en rapport at friksjonskoeffisienten på filten av PTFE fibre er 40 prosent lavere enn konvensjonell nålefilt.

– Tar vi utgangspunkt i 40 prosent lavere friksjon på filten, og at belegget i rullen er 50 prosent av arealet til enhver tid, har man et potensial på 20 prosent besparelse i strømforbruk på drift av rullemotoren. Jo mindre belegg på rullen, desto større vil friksjonsbesparelsen bli med den nye PFTE filten. Med strømprisene vi har hatt det siste året mener vi at dette er et argument i seg selv for å bytte filt, sier salgskonsulent Petter Harviken i Tekstilservice.

– Den tradisjonelle nålefilten består av aramid-fiber, mens den nye filten ANTEX ECO 800 PTFE har nettopp PTFE-fiber på fremsiden som gir langt mindre friksjon. Det gjør at det er potensielt mye å spare på energikostnader ved å bytte, legger han til.

Tåler vanskelige forhold

De typiske fordelene med PTFE sammenlignet med tekstiler laget av konvensjonelle fibre, som aramid, er ifølge industrivaskerikonsernet Andresen Bargteheide at PTFE har betydelig forlenget levetid. Spesielt under vanskelige forhold. Det er motstandsdyktig mot smuss, og det er spesielt kjemisk motstandsdyktig i områder med både lav og høy ph-verdi.

– Når de store vaskeriene kjører fullkapasitet og opp mot 60 meter i minuttet setter dette store krav til materialene. Det er under slike forhold PTFE-stoffets egenskaper kommer til sin rett, sier Harviken i Tekstilservice.

Andresen Bargteheide trekker frem at det er reduksjon av rullefriksjon mellom filten og stålet i rullen, og at det også gir reduksjon av støy generert av overlappen mellom rullene på flerrullemaskiner.

– ANTEX ECO 800 PTFE er «problemløseren» når konvensjonelle filtløsninger ikke fungerer, og består av avansert teknologi som møter dagens økologiske krav, skriver Andersen Bargteheide på sine nettsider.

Ytterligere kjennetegn:

Denne energisparende moltonen på 800 g/m² – basert på et lav-stretch og rivesikkert stoff – består av 100 prosent PTFE-fibre over basisstoffet. PTFE er ekstremt kjemisk motstandsdyktig og slitesterkt. (TEFLON er varemerket DuPont bruker for PTFE). Flere og flere industrielle strykepresser blir energisparende maskiner, og etterspørselen øker.

MINDRE FRIKSJON: – Når de store vaskeriene kjører fullkapasitet og opp mot 60 meter i minuttet setter dette store krav til materialene. Det er under slike forhold PTFE-stoffets egenskaper kommer til sin rett, sier salgskonsulent Petter Harviken i Tekstilservice.
Foto: Andresen Bargteheide